Business

Trackoptic videorobot

Pressmeddelande 160915

Timo Trolin länsvinnare av Skapa Utvecklingspris med sin videorobot för järnväg. Stiftelsen SKAPA vill uppmuntra idérika människor genom att dela ut Sveriges största innovationspris – SKAPA-priset. 

Vi är mycket glada att Trackoptics grundare Timo Trolin utsetts till årets vinnare av SKAPA utvecklingspris i Kalmar län, för sin innovation medutvecklingen av en videorobot för bättre planering och uppföljning av underhåll av järnväg.

SKAPA Utvecklingspris är instiftat till minne av uppfinnaren Alfred Nobel. Syftet är att ge stöd åt uppfinnare så att de kan utveckla sina uppfinningar till produkter och tjänster på marknaden. Länsvinnaren i Kalmar belönas med 15 000 från Almi och 10 000 från Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond. Länspriset delades ut till Timo Trolin idag på Landshövdingens Residens i Kalmar, och den stora nationella finalen går av stapeln den 10 november på Stockholmsmässan, då de 24 länsvinnarna tävlar om det nationella priset på 550 000 kronor som får fördelas på maximalt tre pristagare.

Timo Trolin startade utvecklingen av videoroboten efter en förfrågan om att de som är ansvariga för underhåll av järnvägen behövde kunna se sina järnvägsspår bättre. Enda sättet för dem att kunna se spåren hittills har varit att helt enkelt bege sig ut på spåret och titta, eller att beställa in dyra mätvagnar några gånger per år. Om spåransvariga kan se sina spår på ett enklare sätt så kan de bättre planera underhåll, och minska risken för olyckor och trafikstörningar. Ingen har hittills använt de tåg som ändå kör på spåren för att filma infrastrukturen. Timo Trolins lösning är att samla värdefulla data genom att utrusta kommersiella tåg med kameror, sensorer och förarrapporteringar i en videorobot och överföra data via en molntjänst till spåransvariga.

Filmningen effektiviserar underhållsarbetet genom att reducera onödiga restider för att besiktiga olika delar av järnvägsspåren och dess omgivning som kan besiktigas tillräckligt väl med hjälp av film (t.ex. sliprar, spår, växlar, skyltar, signaler, kontaktledningar, snöröjning). Detta innebär att kvalificerad personal kan frigöra transporttid och istället utföra viktigt arbete för att skapa både billigare och säkrare tågtrafik. Ständigt uppdaterade filmer kan ge underlag för att följa upp att t ex slyröjningen genomförs som den skall, och att det finns god sikt längs banan, vilket är av vikt för att t ex öka säkerheten vid plankorsningar. 

Videoroboten är en del av Trackoptic Sweden AB:s produkter, som på ett mycket kostnadseffektivt sätt övervakar och dokumenterar järnvägsnätet. I samarbete med Trafikverket, som testat produkten på bl a Stångådalsbanan, hoppas vi nå stora delar av både den svenska och internationella marknaden inom några år.

Utvecklingen av videoroboten har skett med innovationsbidrag från Almi Kalmar län och Regionförbundet Kalmar län, en innovationscheck vid uppstarten från Vinnova och Coompanion Kalmar län, samt stöd från SKB Näringslivsutveckling och Atrinova. Bolaget Trackoptic Sweden AB ägs av grundaren Timo Trolin, Almi Invest, regionala och nationella investorer samt Ole Kjörrefjord, styrelseordförande med lång erfarenhet från ransportbranschen.

Kontakta gärna Timo Trolin om du vill veta mer, 070-7710971 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.